سخت و طاقتفرسا، در عین حال شیرین؛ اگر قرار باشد بازی Knight Witch را خیلی خلاصه تعریف کنیم، میتوانیم به تعریف بالا اکتفا کنیم. اما این اثر استودیوی Super Awesome Hyper Dimensional Mega Team که توسط Team 17 منتشر شده است، ارزش بررسی عمیقتر و دقیقتر دارد. اولین نشانه قابل توجه بودن این اثر را میتوان در نام ناشر این اثر دید؛ Team17 که منتشر کننده بازیهایی همچون Thymesia، My Time at Portia و حتی بازی تحسینشده Blasphemous است.
در سالهای اخیر بازیسازهای مستقل بسیاری سراغ ژانر مترویدوانیا، بیتمآپ و یا شوتمآپ رفتهاند و توانستهاند در این ژانر آثار قابل توجه و درخوری تولید کنند، بازی Knight Witch اما با تلفیق تمامی این سبکها توانسته یک بازی اکشن ماجراجویی تولید کند که میتواند شما را سرگرم کند و مهارتهای شما را به خوبی به چالش بکشد.
شما در نقش رابین (Robyn) یکی از اعضای اصلی گروه Knight Witch بازی را شروع میکنید. این شخصیت قدرتمندترین فرد بازی است و بازیکن در ابتدای بازی کنترل قویترین شخصیت بازی را در دست میگیرد، شخصیتی که تمامی مهارتهای موجود در بازی را دارا است و پس از پیمودن یک مرحله نه چندان سخت که نقش مرحله آموزشی بازی را دارد، داستان بازی به صورت رسمی شروع میشود و کنترل شخصیتی به نام راین (Rayne) به عهده بازیکن گذاشته میشود که هیچ کدام از قابلیتهای قبلی را ندارد و شما موظفید مثل همه بازیهای مترویدوانیا با پیشروی در بازی آن تواناییها و ابزارها را به دست آورید.
همچون سایر بازیهایی که فرایند تولید و بودجه نهچندان بزرگی دارند، Knight Witch هم به جای قصه و روایت آن، تمرکز اصلی خود را صرف گیمپلی، طراحی مکانیکهای جذاب و مرحلههای بهتر کرده است. در کنار این تقسیم بودجه احتمالی اما باید اذعان کرد که داستان بازی و روایت آن نه تنها از بازیهای مشابه خودش ضعیفتر نیست بلکه در بعضی از لحظات میتواند تنه به تنه بازیهای خوب این ژانر باشد. هر چند در بحث قصه میتوان نقش پررنگ استفاده از کلیشهها را احساس کرد، اما در بحث روایت استودیوی Super Awesome خلاقیتهایی به خرج داده است که میتواند به صورت کلی تجربه بازی را بهتر و بهتر کند.
روایت داستان را میتوان از نظر آمیختگی روایت و گیمپلی نیز تحسین کرد چرا که در مسیر کسب مهارتهای لازم برای پیشروی در بازی، این مهارتها تنها پاداش رد کردن یک مرحله و یا شکست دادن یک باس در بازی نیستند و پس از کسب آن مهارت کاملا متوجه میشوید که مهارت کسب شده چقدر با روایت داستان در مراحل اخیر و همچنین چالشهای بازی آمیختگی دارد. در طول پیشروی در بازی نیز روایت بازی با چند پیچش داستانی سعی میکند که شما را سورپرایز کند که در کوتاه مدت هم موفق میشود، اما در پایان بازی و پایانهای در دسترس مجددا به اصل کلیشه بر میگردد.
به صورت کلی از نظر داستان و روایت میتوان تجربه بازی Knight Witch را اینگونه توصیف کرد که با یک قصه کلیشهای و نهچندان پر هیجان مواجه هستید اما روایت خوب بازی شما را تا آخر بازی و در طول آن ۷-۸ ساعت زمانی که برای آن خرج میکنید، کاملا کنجکاو نگه میدارد، هرچند که ممکن است پیش از پایان بازی بتوانید آخر داستان را حدس بزنید.
در طول بازی شما با شخصیتهای بسیاری ارتباط برقرار میکنید و طرف گفتوگوی یکدیگر قرار میگیرید. میتوان ادعا کرد که بسیاری از شخصیتهای بازی که شما در طول بازی با آنها تعامل دارید به خوبی ساخته و به آنها پرداخته شده است بهگونهای که میتوانید آنها را از یکدیگر تفکیک کنید.
به کمک نویسندگی خلاق تقریبا تمامی شخصیتهای دنیای بازی با وجود دیالوگهای ساده و کوتا، قابل تمییز از یکدیگرند و حتی زمانی که بازی برای تلطیف فضا دست به دامنطنازی میشود، نوع شوخیها و طنازیهای شخصیتهای مختلف با یکدیگرمتفاوت است؛ بهگونهای که میتوان شخصیتها را با توجه به ادبیاتشان در طنز تشخیص داد و برای آنها هویتهای متفاوت مخصوص به خود تعریف کرد.
بدیهی است که میزان پرداخت به همه شخصیتهای درون بازی یکسان نیست و بین و شخصیتهای محوری داستان و شخصیتهای کماثرتر تفاوتهای زیادی از نظر تعریف عمق وجود دارد؛ ممکن است در داستان به شخصیتهایی بربخورید که در ادامه هیچگاه آنها را به یاد نیاورید ولی میتوان مطمئن بود که آن شخصیت در داستان و روایت بازی مطلقا هیچ نقشی نخواهد داشت.
در بعد گیمپلی استودیوی Super Awesome توانسته با تلفیق ویژگیهای مختلف چند ژانر یک محصول قابل قبول و سرگرمکننده تولید کند. بازی Knight Witch جهنمی از گلولهها و ریتم سریع مبارزه را از بازیهایی مثل کنترا، کاپهد و امثالهم، نقشه و سبک پیشروی در بازی را از بازیهای مترویدوینیا و نحوه استفاده از قابلیتهای ویژه را از بازیهای کارتی مدرن وام گرفته، از اکثر این پارامترهای عاریتی به درستی استفاده کرده و موفق شده است اثری سرگرم کننده خلق کند. البته بدیهی است که تمامی این مکانیکها و ویژگیهای عاریتی نیز بدون ایراد کار نمیکنند و استودیوی Super Awesome در استفاده از حداکثر ظرفیت این مکانیکها و ویژگیها موفق نبوده است که در ادامه به آنها خواهیم پرداخت.
تا اینجای کار هر آنچه از فرم و محتوا در خصوص بازی Knight Witch گفته شد، تعریف بود و تحسین؛ اما از آنجا که هیچ اثری نمیتواند در تمامی ساحتها بینقص باشد، در این بخش به نقصهای بازی میپردازیم. از آنجا که استودیوی Super Awesome برای طراحی زمین بازی و نوع پیشروی در آن از پارامترهای مترویدوینیایی استفاده کرده است، برای بررسی بازی از نظر فرم باید محصول حاضر را با شاخصهای ژانر مترویدوینیا بسنجیم. اما شاخصهای ژانر مترویدوینیا چیست؟
هر آنچه را که نیاز داریم از ویژگیهای کلی این ژانر بدانیم، میتوانیم از تعریف یک خطی ویکیپدیای مترویدوینیا متوجه شویم؛ «مترویدوینیا یکی از زیرژانرهای ژانر اکشن-ماجراجویی و یا ژانر سکوبازی است که بر ساختار هدایت شده غیر خطی و پیشروی و گشتوگذار محدود به ابزار مورد نیاز، تاکید دارد».
از تعریف بالا میتوان اینگونه برداشت کرد که در بازیهای مترویدوینیا با چیزی از جنس مرحلههای پشت سر هم بازیمواجه نیستیم، بلکه پیشروی در بازی غیرخطی است و همچنین شما در طول پیشروی در بازی بارها به بنبستهایی بر میخورید که برای رد شدن از آنها میبایست در جهان و نقشه بازی جستوجو و اکتشاف کنید تا توانایی رد شدن از آن بنبست را کسب کنید. این تعاریف و این طراحی ساختار بازی منجر به الزاماتی میشود که دقیقا بازی Knight Witch در تکتک آنها از خود ضعف نشان میدهد.
در ساخت یک بازی مترویدوینیا خطی نبودن بازی اهمیت بهسزایی دارد چرا که همین خطی نبودن بازی است که توجیهکننده گشت و گذار اکتشافی در بازی است؛ که در خصوص بازی Knight Witch میتوان ادعا کرد که تقریبا با یک بازی خطی مواجه هستیم.
در گام بعد گشتوگذار اکتشافی در راستای کسب مهارت برای رد شدن از بنبستها به این نیاز دارد که یک نقشه نسبتا وسیع و البته مهمتر از آن به هم پیوسته برای بازی طراحی شود که این مهم ضعیفترین ویژگی بازی است. نقشه بازی Knight Witch نه تنها از نظر وسعت به اندازهای نیست که گشت و گذار اکتشافی در آن لذت بخش باشد، بلکه در خصوص خصیصه پیوستگی بسیار بد طراحی شده است. اولین نتیجه طراحی این نقشه ضعیف این است که شما پس از به دست آوردن اولین ابزار دیگر هیچ محدودیتی برای گشت و گذار در نقشه ندارید و ابزارهای بعدی بازی از نظر امکان جستوجو در بازی کاملا بیمعنا هستتند. نقشه این بازی شامل پنج یا شش بخش مستقل است که جابهجایی بین این بخشها بسیار سخت است و اینجا جایی است که مکانیک Fast Travel باید طراحجی بازی را نجات بدهد که از قضا این مکانیک هم به شدت بد طراحی شده است و شما در کل این نقشه تنها چند نقطه معدود با دسترسی بسیار محدود به نقاط مهم نقشه بازی برای جابهجایی در اختیار دارید.
ضعیف بودن طراحی نقشه بازی با دسترسی پذیری بسیار کم منجر به این شده است که بازی تنها یک جمعکردنی (collectable) معنادار در کل بازی داشته باشد و سایر جمعکردنیها به کارتهای قابلیتهای ویژه تخصیص داده شده است که میتوان آنها را به طور کلی نادیده گرفت و جمع کردن آنها نیز امکان چندان قابل توجهی به شما نمیدهد، چرا که کارت قابلیتهای ویژه مهم و مورد نیاز را به صورت اجباری در نقاطی از بازی بهدست میآورید و به سایر قابلیتها برای پیشروی در بازی و تمام کردن آن نیاز ندارید.
هر چه در ویژگیهای ژانر مترویدوینیا عمیقتر شویم، ضعف بازی Knight Witch در این زمینه بیشتر و بیشتر هویدا میشود. هر چند که رفع این نقصها در طراحی بازی میتوانست تجربه این بازی را به یک تجربه عالی تبدیل کند، اما وجود این نقایص تجربه بازی را به صورت کلی به یک تججربه بدون ارزش تبدیل نمیکند و در نهایت بازی ارزش یک بار تجربه کردن را دارد.
با توجه به اینکه این بررسی از طریق کد ارسالی توسط ناشر بازی برای پلتفرم نینتندو سوییچ نوشته شده است میتوان حدس زد که بازی شاید روی سختافزاری که سال ۲۰۱۷ به بازار ارائه شده است، عملکرد بی نقص و فاقد ایرادی نداشته باشد.
در طول تجربه بازی هم طولانی بودن بیش از حد بعضی از لودینگها روی نینتندو سوییچ و البته افت فریم ریت در مکانهای بسیار شلوغ کمی کیفیت تجربه بازی را تحت تاثیر قرار میداد. با توجه به سبک مبارزات بازی که تیراندازی در جهنمی از گلولهها است، افت فریم در مکانهای شلوغ در بسیاری از موارد آزاردهنده است و میتواند حتی به قیمت باختن در آن لحظه منجر شود.
سخن پایانی
اگر دلتنگ بازیهای قدیمی بسیار سخت نینتندو و یا بازیهایی شبیه به کنترا و شوترهای با ریتم سریع هستید تجربه بازی Knight Witch میتواند ساعتهای لذتبخشی برای شما بسازد و چند ساعتی شما را سرگرم کند. اما اگر از طرفداران ژانر مترویدوانیا هستید و با هدف تجربه کردن یک بازی خوب در این ژانر به سراغ این بازی میروید، ممکن است در پایان کمی سرخورده شوید.
با در نظر گرفتن تمامی موارد یادشده اما بازی سخت Knight Witch ارزش یک بار تجربه کردن را خواهد داشت.
اگر دلتنگ بازیهای قدیمی بسیار سخت نینتندو و یا بازیهایی شبیه به کنترا و شوترهای با ریتم سریع هستید تجربه بازی Knight Witch میتواند ساعتهای لذتبخشی برای شما بسازد و چند ساعتی شما را سرگرم کند. اما اگر از طرفداران ژانر مترویدوانیا هستید و با هدف تجربه کردن یک بازی خوب در این ژانر به سراغ این بازی میروید، ممکن است در پایان کمی سرخورده شوید. با در نظر گرفتن تمامی موارد یادشده اما بازی سخت Knight Witch ارزش یک بار تجربه کردن را خواهد داشت.
+ سیستم کارتی مهارتها به خوبی پیادهسازی شده
+ شخصیتپردازی و روایت داستان به خوبی صورت پذیرفته است
+ طراحی خوب و چالش برانگیز مراحل
- سیستم فست تراول ضعیف و نا کارآمد
- افت فریم، لودینگهای بسیار طولانی روی نینتندو سوییچ